[O1] Grzanie świec .

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jarku.
    Ambiente
    • 2008
    • 139

[O1] Grzanie świec .

misiek^wro, wyliczenie szkody całkowitej nie musi być wykonane metodą kosztów naprawy ale może być na podstawie stopnia uszkodzenia, podobny sposób liczenia ale bez kosztów części, robocizny itd a na zasadzie co do wymiany co do naprawy. Szybsza metoda przy szkodach całkowitych ale.... metodą kosztów naprawy pozostałości wychodzą prawie zawsze tańsze czyli szkoda wyższa a tym samym i odszkodowanie.
    http://zzakierownicy.autokult.pl/
  • wiechu386
    Drive
    • 2007
    • 42

[O1] Grzanie świec .

Witam .Zaczęły sie temperatury bliskie zeru a u mnie w octawce przy włączeniu zapłonu świece od razu gasną i silnik trudnej odpala :cry: .Wyczytałem w instrukcji ze świece powinny grzać poniżej 5 stopni i teraz nie wiem czemu rano nie załączają się :idea: .Swiece kupiłem nowe i są ok. Sprawdzałem.Czekam na wasze opinie. :szeroki_usmiech

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

wiechu386, spoko to samo mam , na chwilę się włączają (2s) i samochód jakoś ciężko odpala , co prawda za 1 razem , świec jeszcze nie wymieniałem (2004 rok).

Ja spróbuję pobawić się Vagiem może tam coś uda mi się zobaczyć.

Pozddrowienia
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• pskosz
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 703

U mnie lampka świec gaśnie bardzo szybko, ale po jakiś paru sekundach słychać pyknięcie przekażnika. Dopiero wtedy odpalam od pierwszego razu
        pozdrowienia

Komentarz

• djpi
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 429

A u mnie jak jest zimno to gasnie pózniej niz zwykle w lato - moze dolejcie dodatkow przeciwparafinowych?
          President Johnny II ASC + President Florida
          _,.-*'`'*-.,_Dark side on the Octavia_,.-*'`'*-.,_

Komentarz

• Adrian
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 662
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

U mnie też dosyć szybko gaśnie kontrolka ale problemu z paleniem nie ma i nie stosuje dodatków do paliwa a w zbiorniku jest jeszcze "letnie". Świece były wymienione w zeszłym sezonie "grzewczym". Zauważyłem że jak robi się zimno to lepiej odpala po nocy niż latem.
            PerfectService by DGW
            Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
            Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
            Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• Kejup
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 533

U mnie też kontrolka gaśnie szybko ale ja czekam jeszcze 2 lub 3 sekundy dopiero odpalam tak jak pisał pskosz. Świec nie wymieniałem już dwa lata (bo tyle mam auto), a kiedy wymieniał je poprzedni właściciel to nie mam zielonego pojęcia!
              Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
              Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!

Komentarz

• marekzu
                L&K
                • 2007
                • 1412
                • Superb II combi (3V5)

Re: Grzanie świec .

Zamieszczone przez wiechu386
                Witam .Zaczęły sie temperatury bliskie zeru a u mnie w octawce przy włączeniu zapłonu świece od razu gasną i silnik trudnej odpala :cry: .Wyczytałem w instrukcji ze świece powinny grzać poniżej 5 stopni i teraz nie wiem czemu rano nie załączają się :idea: .Swiece kupiłem nowe i są ok. Sprawdzałem.Czekam na wasze opinie. :szeroki_usmiech
                co znaczy trudniej?? jesli zrobi z 3 obroty walu i pali - nie ma co kombinowac.

To ze kontrolka zgasla nie znaczy ze swiece juz nie grzeja

Komentarz

• wiechu386
                  Drive
                  • 2007
                  • 42

Zamieszczone przez marekzu
                  To ze kontrolka zgasla nie znaczy ze swiece juz nie grzeja
                  No jasne ze nie grzeją wystarczy miernik i można się przekonać, że nie grzeją :wink:

Komentarz

• marekzu
                    L&K
                    • 2007
                    • 1412
                    • Superb II combi (3V5)

po zgasnieciu swiece dalej grzeja przez jakis czas , dopiero potem przekaznik je wylacza

Komentarz

• Tomex
                      Classic
                      • 2007
                      • 37

Zamieszczone przez Ziomal
                      spoko to samo mam , na chwilę się włączają (2s) i samochód jakoś ciężko odpala , co prawda za 1 razem , świec jeszcze nie wymieniałem (2004 rok).
                      Tak się składa, że też mam ASV ale z 2003 r. I od kiedy zrobiło się zimno to autko też ciężko odpala. Kontrolka świec gaśnie też po ok. 2 sekundach ale latem też tak gasła. Ale ciężkie zapalanie biorę na karb rozładowanego akumulatora (mam niestety czarne magiczne oko zamiast zielonego).
                      Octavia Combi 2003 r. Ambiente 1.9 TDI 110 KM

Komentarz

• wiechu386
                        Drive
                        • 2007
                        • 42

Zamieszczone przez marekzu
                        po zgasnieciu swiece dalej grzeja przez jakiś czas , dopiero potem przekaznik je wylacza
                        .Tak ale 2s sprawdzałem to nieraz miernikiem i napiecie jest podawane na świece tak jak napisałem wyżej ( 2s po zgaśnięciu lampki na desce wskazników) pózniej nie grzeją bo niema napięcia.Chyba że u mnie coś nie tak.

Komentarz

• pete2
                          Drive
                          • 2007
                          • 82

co prawda mam diesla od siedmiu lat (ale tylko 1.9 d - co sie niedługo zmieni bo przesiadam się na octavkę 1.9 TDI AHF hura, hura, hura) ale z tego co wiem świece palą się dłużej niż kontrolka, dokładnie do momentu tego charakterystycznego "pyknięcia". Kontrolka pali się krócej od grzania bo podobno lepiej jest gdy po odpaleniu silnika świece jeszcze przez parę sekund grzeją napęd tak mi powiedział jakiś mechanik kiedyś. pzdr

Komentarz

• tommi
                            Drive
                            • 2007
                            • 40

wiechu386,

przy dużych mrozach warto przekręcić kluczyk w stacyjce na pozycję II, żeby pojawiła się ikona spiralki, a kiedy zgaśnie - wycofać na 0 i zaraz jeszcze podgrzać świece, a po wygaśnięciu lampki uruchomić silnik. W ten sposób świece będą lepiej podgrzane, a silnik łatwiej się uruchomi.
                            Jutro to też dziś, tyle że jutro...

Komentarz

• wiechu386
                              Drive
                              • 2007
                              • 42

DZIęKI - tomi - masz rację :wink: ale mi chodzi o to dlaczego u mnie te świece się wyłąnczają zaraz a nie grzeją parę sekund i nie pamiętam jak było w zeszłym roku ale wydaje mi sie że grzały dłużej.A może poczekać na przymrozki.

Komentarz

a czy po calej nocce jak juz odpali Wam klekocik to tez macie glebek bialego dymu z wydechu ? u mnie tak odpala jak temperatura sie zblizyla do zera, i tez musze chyba zaczac dluzej grzac swiece....

[ Dodano: Sro 14 Lis, 07 16:13 ]
                                wymienilem swiece i jest OK - tak jak przypuszczalem - 3 na 4 byly czaaaarne

Komentarz

• adeks
                                  Drive
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 87

Zamieszczone przez tommi
                                  wiechu386,

przy dużych mrozach warto przekręcić kluczyk w stacyjce na pozycję II, żeby pojawiła się ikona spiralki, a kiedy zgaśnie - wycofać na 0 i zaraz jeszcze podgrzać świece, a po wygaśnięciu lampki uruchomić silnik. W ten sposób świece będą lepiej podgrzane, a silnik łatwiej się uruchomi.
                                  Tylko, że jeżeli tak będziesz robił to za miesiąc się okaże, że będziesz miał całkiem problemy z odpalaniem - spali się jedna świeca, druga i będziesz kręcił coraz dłużej. Jeżeli silnik jest sprawny to nie powinno być żadnych problemów z odpalaniem. Moja rada jest taka, że jeżeli zgaśnie kontrolka to należy palić silnik.
                                  Uzytkuję również Passata z 97 roku (1,9 TDI 110KM), który ma już 350 000 km i przed ostatnim sezonem zimowym wymieniłem jedną świecę (była spalona) i nie miałem, żadnych problemów z paleniem nawet przy - 25 st. pod chmurką.
                                  Jeżeli po odpaleniu silnika przy niższych temperaturach obserwujecie biały dym to zalecam sprawdzić stan wszystkich świec żarowych.
                                  Octavia 2.0 BKD

Komentarz

Zamieszczone przez adeks
                                    Jeżeli po odpaleniu silnika przy niższych temperaturach obserwujecie biały dym to zalecam sprawdzić stan wszystkich świec żarowych.
                                    jak juz napisalem byl "adiemus papa" - nowe swiece zalozone - problemu nie ma i znowu pali z palca i na wszystkie gary

Komentarz

• Samiec
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 4287
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez lec
                                      a czy po calej nocce jak juz odpali Wam klekocik to tez macie glebek bialego dymu z wydechu ?
                                      U mnie tak jest nawet po wymianie swiec, tyle ze sie ilosc dymu zmiejszyla
                                      TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• adeks
                                        Drive
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 87

Samiec
                                        Sprawdź ten watek:
                                        Octavia 2.0 BKD